Wat doet een taxateur en waarom heeft u een taxatierapport nodig? »

Wij krijgen regelmatig de vraag wat een taxateur nou eigenlijk precies doet en waar een taxatierapport voor gebruikt kan worden. In deze blog willen wij u van deze antwoorden voorzien.

Simpel gezegd schat een taxateur de marktwaarde van een object en werkt dit uit in een
taxatierapport.

Maar hoe simpel het ook klinkt, eenvoudig is het niet. Niet iedereen kan namelijk zo maar een taxatie uitvoeren. Iemand kan zich pas taxateur noemen als hij/zij voldoet aan de eisen die zijn gesteld aan de certificeringsregeling.

Winvest Onroerend Goed is een erkend taxateur en staat
ingeschreven bij Stichting Certificering voor Makelaars (SCVM) en NRVT.

De stappen in het opstellen van een taxatierapport

Het opstellen van een taxatierapport bestaat uit verschillende stappen. Als eerste moeten alle gegevens van het object worden verzameld. Hierbij wordt er o.a. kadastrale informatie opgevraagd in het kadasternetwerk en wordt er bij erfpacht informatie opgevraagd bij de betreffende
erfverpachter.

Nadat de taxateur voldoende informatie over de woning in bezit heeft is het van belang dat hij/zij de woning zelf gaat opnemen. Hierbij kijkt de taxateur niet alleen naar de staat en indeling van de woning en meet hij de woning exact in, maar beoordeelt hij ook de ligging van het pand, de aanwezige voorzieningen in de buurt, het bestemmingsplan van het object en worden er vergelijkbare verkochte en te koop staande panden beoordeelt en gebruikt ter referentie.

Nadat de taxateur alle informatie heeft verzameld kan hij/zij beginnen om alles vorm te geven in een taxatierapport.

Het rapport wordt naast alle informatie ook voorzien van foto’s en bijlagen. Nadat de taxateur het taxatierapport heeft ondertekent, wordt het fullcolour rapport aan u verzonden.

Waar kunt u een taxatierapport voor gebruiken?

Een taxatierapport is o.a. nodig voor de financiering van de aankoop van een woning, een verbouwing of het oversluiten van uw hypotheek; belangrijke zaken waarbij u als klant op de inhoud
van een taxatierapport moet kunnen vertrouwen.

Daarnaast willen ook geldverstrekkers in het kader van fraudepreventie beschikken over taxatierapporten waar ze op kunnen bouwen. Winvest Onroerend Goed is aangesloten bij het Nederlands Woning en Waarde Instituut (NWWI) en als Register Makelaar-Taxateur geregistreerd bij
Stichting Certificering voor Makelaars (SCVM) en bij het NRVT.

Bij de waardering van onroerende zaken zijn precisie en marktkennis van groot belang. Wij verrichten taxaties voor diverse opdrachtgevers: van particulieren tot en met diverse financieringsinstellingen en banken.

Heeft u een gevalideerd taxatierapport nodig? Neemt u dan gerust even contact met ons op, zodat wij samen met u een afspraak in kunnen plannen.


Aanvragen